Verbindend samenwerken met ouders (B-VIVN-B3X304)

3 studiepuntenNederlands12 urenBeide semestersBeide semesters
Boone Sofie (coördinator) |  Boone Sofie |  Lootens Lieve |  N.
VIVES N POC OND BanaBa en Postgraduaten

COMPETENTIES

  • DLR 1 De bachelor werkt vanuit een groeiperspectief verbindend samen met kinderen en jongeren met specifieke (onderwijs)behoeften, hun gezinnen en netwerken, met als doel hun leren, welbevinden en participatie te bevorderen.
  • DLR 4 De bachelor geeft actief mee vorm aan vernieuwingsprocessen met betrekking tot onderwijs-, begeleidings- en ondersteuningsnoden op verschillende beleidsniveaus en levert daarbij een constructieve bijdrage tot het realiseren en actualiseren van het schoolwerkplan.
  • DLR 6 De bachelor ontwikkelt en versterkt vanuit een kritisch-reflectieve houding en op een wetenschappelijk onderbouwde wijze voortdurend het eigen professioneel handelen met als doel kwaliteitsvol, innoverend en inclusief onderwijs.

Doelen

  • de student voert verschillende soorten gesprekken met ouders correct uit en heeft aandacht voor de knelpunten en valkuilen binnen elke gespreksfase.
  • De student kan loyaliteit tussen ouders en kind herkennen en respecteren in gesprekken met ouders, kinderen en externen.
  • De student kan een bijdrage leveren aan het schoolbeleid naar verkennen van de context van ouders.
  • De student heeft inzicht in de invloed van het eigen referentiekader en de eigen gespreksstijl op het verloop van een gesprek en kan het eigen gedrag doelgericht bijsturen.

 

Onderwijsleeractiviteiten

3 sp. Verbindend samenwerken met ouders (B-VIVN-B5X304)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: Opdracht12 urenBeide semestersBeide semesters
Boone Sofie |  Lootens Lieve |  N.
VIVES N POC OND BanaBa en Postgraduaten

In dit vak staan we stil bij de speciale band tussen ouders en kinderen, de enige relatie waar er sprake is van verticale loyaliteit. Deze loyaliteit beïnvloedt het werk als leraar/begeleider binnen de driehoek ouders-kinderen-school/klas. Deze inzichten passen we toe in gesprekken met kinderen, ouders en externen. Soorten gesprekken en het slechtnieuwsgesprek komen aan bod. Een aantal gespreksvaardigheden staan centraal. Het verkennen van de context waarin de leerlingen/ kinderen van de school met oog voor diversiteit wordt gestimuleerd.

Bolks, T. (2023). Professioneel communiceren met ouders en kinderen. Den Haag: Boom. - ISBN 978-90-2445-243-9

.

Afstandsonderwijs

zelfstandig doornemen van het boek met opdrachten

 

Evaluatieactiviteiten

Verbindend samenwerken met ouders (B-VIVN-B80275)

Type : Examen tijdens de examenperiode

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal

Eerste examenkans

100% opdrachten analyse van de werkcontext en het eigen functioneren in gesprekken met ouders, het formuleren van aanbevelingen in de werkcontext en eigen doelen, een video-opname van een (gespeeld) oudergesprek met analyse en reflectie

Tweede examenkans

  • Idem als eerste examenkans

Praktijkervaring

De praktijkervaring van een student wordt beschouwd als basisgegeven in de volledige opleiding. Door middel van de praktijkervaring worden alle competenties uit de opleiding geïntegreerd en afgetoetst in een reële werksituatie. Er wordt verwacht dat de aangeboden kennis, de verworven inzichten en de nieuwe input aanleiding geven tot uitproberen en bijsturen van het handelen in de eigen werkcontext. In de praktijkgerichte opdracht wordt er verwacht dat de studenten refereren naar eigen concrete praktijkervaringen.

Deze sterke praktijkcomponent in de opleiding, vereist dus dat cursisten in hun school voldoende ervaring kunnen opdoen zodat ze de geleerde concepten kunnen toepassen. Voor wie op een school werkt, geldt deze tewerkstelling als praktijkervaring. Wie niet in een school werkt, moet – als onderdeel van de opleiding - praktijkervaring opdoen in een zorgfunctie gedurende minimum één volledige dag per gevolgd studiepunt.

Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.