Kleuters en zorgverbreding (B-VIVN-B3X040)

Doelstellingen
COMPETENTIES/ DLR's
Kleuters en zorg
1. De bachelor werkt vanuit een groeiperspectief verbindend samen met kinderen en jongeren met specifieke (onderwijs)behoeften, hun gezinnen en netwerken, met als doel hun leren, welbevinden en participatie te bevorderen.
3. De bachelor handelt planmatig om een krachtige onderwijsleeromgeving op maat te realiseren afgestemd op (complexe) specifieke onderwijsbehoeften van een leerling.
6. De bachelor ontwikkelt en versterkt vanuit een kritisch-reflectieve houding en op een wetenschappelijk onderbouwde wijze voortdurend het eigen professioneel handelen met als doel kwaliteitsvol, innoverend en inclusief onderwijs.
Plaats in het onderwijsaanbod
- Bachelor in het onderwijs: Zorgverbreding en remediërend leren (Keuzetraject basisonderwijs) 60 sp.
Onderwijsleeractiviteiten
3 sp. kleuters en zorgverbreding (B-VIVN-B5X040)




Inhoud
Kleuters en zorgverbreding
Visie, organisatie en aanpak van zorg bij kleuters.
Inhoud wordt mee bepaald door de studenten d.m.v. een keuze voor een specifieke onderzoeksvraag (vanuit inspiratiesessies, noden in het werkveld en onder begeleiding) .
Studiemateriaal
VERPLICHT
Losbladig lesmateriaal en aanbevolen bronnen in functie van de onderzoeksopdracht.
AANBEVOLEN
/
Toelichting werkvorm
Studenten kiezen vanuit inspiratiesessies, noden in het werkveld en onder begeleiding een eigen mini onderzoek.
Ze werken deze zelfstandig uit tijdens en buiten de lesmomenten. De docent treedt op als coach en stimuleert de studenten om hun leerproces in handen te nemen.
De lesmomenten zijn deels inspiratiesessies en deels werkmomenten.
We werken vanuit het principe 'High Impact Learning that Lasts', waarbij aan studenten meer eigenaarschap wordt gegeven over hun eigen leerproces.
Evaluatieactiviteiten
kleuters en zorgverbreding (B-VIVN-B72610)
Toelichting
Examenmoment | Beoordelingsschaal |
---|---|
TOTAAL | 1-20/20 puntenschaal |
Eerste examenkans
- 100 % opdracht
Studenten kiezen zelf hun evalutievorm en -criteria en stellen deze voor aan de docent. Na feedback en goedkeuring wordt de eigen keuze van studenten vastgelegd als evaluatievorm. Finale doel is om de geformuleerde doelen en competenties te bereiken.
Tweede examenkans
- 100% herwerken opdracht
BIJZONDERE BEPALINGEN
Praktijkervaring
De praktijkervaring van een student wordt beschouwd als basisgegeven in de volledige opleiding. Door middel van de praktijkervaring worden alle competenties uit de opleiding geïntegreerd en afgetoetst in een reële werksituatie. Er wordt verwacht dat de aangeboden kennis, de verworven inzichten en de nieuwe input aanleiding geven tot uitproberen en bijsturen van het handelen in de eigen werkcontext. In de praktijkgerichte opdracht wordt er verwacht dat de studenten refereren naar eigen concrete praktijkervaringen. Deze sterke praktijkcomponent in de opleiding, vereist dus dat cursisten in hun school voldoende ervaring kunnen opdoen zodat ze de geleerde concepten kunnen toepassen. Voor wie op een school werkt, geldt deze tewerkstelling als praktijkervaring. Wie niet in een school werkt, moet – als onderdeel van de opleiding - praktijkervaring opdoen in een zorgfunctie gedurende minimum één volledige dag per gevolgd studiepunt.
Aanwezigheid in de les is meerwaarde omwille van het coachen en de uitwisselingsmomenten.
Toelichting bij herkansen
Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.
Op basis van de feedback, herwerkt de student zijn onderzoek en afdruk van dit onderzoek.