voeding bij diabetes (B-VIVN-B3203A)

3 studiepuntenNederlands15 urenBeide semestersBeide semesters
Cattoor Wouter (coördinator) |  Bouckhout Peter |  Cattoor Wouter
VIV_N_NAG

DOELEN

De diabeteseducator:

  • heeft inzicht in de brede pathologie die diabetes met zich meebrengt. Hij/zij heeft inzicht in de soorten diabetes, ontstaan van diabetes, de behandelingen, de mogelijke complicaties en bijhorende behandelingen
  • heeft inzicht in het aspect voeding en bijhorende dieetvoorschriften.
  • kan relevante gegevens verzamelen en interpreteren om tot een holistische benadering te komen en de behandeling in samenspraak met de betrokkenen te optimaliseren.
  • heeft inzicht in de effecten van de langdurige zorgverlening. Hij/zij diagnosticeert stoornissen, handicaps en beperkingen, prognosticeert en stelt beoogde resultaten vast.
  • plant de verpleegkundige, paramedische en medisch gerelateerde zorg in, in samenwerking en overleg met de patiënt, zijn/haar mantelzorger(s) en de overige disciplines.
  • verleent professionele diabeteseducatie aan mensen met diabetes en hun omgeving. Hij/zij dient hiervoor te beschikken over kennis, inzicht en vaardigheden in de interventiestrategieën ten aanzien van gedragsveranderingen.
  • coördineert de zorg ten behoeve van de patiënt daarbij levert zij een proactieve bijdrage aan een multidisciplinair team. Hij/zij verwijst de patiënt door naar relevante zorgverleners, voert onderdelen uit, evalueert en doet voorstellen voor de bijstelling van het zorgtraject.
  • werkt continue aan deskundigheidsbevordering door andere overleg te plegen met de collega’s diabeteseducatoren, paramedici en medici. De diabeteseducator neemt relevante wetenschappelijke literatuur door en toetst deze af bij collega’s en in overlegorganen.
  • treedt op als consulent waarbij hij/zij consulten verleent aan verpleegkundigen, medici en paramedici.

Onderwijsleeractiviteiten

3 sp. voeding bij diabetes (B-VIVN-B5203A)

3 studiepuntenNederlandsWerkvorm: College-practicum15 urenBeide semestersBeide semesters
Bouckhout Peter |  Cattoor Wouter
VIV_N_NAG

In dit opleidingsonderdeel komt eerst "gezonde voeding" aan bod, waarna de inhoud verder toegespitst wordt op voeding bij de patiënt met diabetes, al dan niet met bijkomende pathologieën zoals o.a. hypertensie en nefropathie. 
Items die besproken worden zijn ruilwaarden en de glycemische index, evenals zoetstoffen en lightproducten. Verder wordt ook de aanpassing van voeding bij zwangeren en kinderen aangehaald en voedingsaanpassingen bij uit eten gaan en het gebruik van alcohol. Ook de voedingsaanpassingen bij sport worden besproken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van casuïstiek.
 

Presentatie/syllabuster beschikking gesteld door de gastdocent. (Toledo)
 

Evaluatieactiviteiten

voeding bij diabetes (B-VIVN-B72148)

Type : Examen tijdens de examenperiode
Evaluatievorm : Mondeling, Schriftelijk
Vraagvormen : Gesloten vragen, Meerkeuzevragen, Open vragen
Leermateriaal : Geen

ExamenmomentBeoordelingsschaal
TOTAAL1-20/20 puntenschaal

Examen tijdens de examenperiode

Eerste examenkans tijdens de tweede examenperiode:
60% Schriftelijk examen
40% Mondeling examen
 

Tweede examenkans tijdens de derde examenperiode:
100% Mondeling examen

De infobundel "PG Diabeteseducator 2019-2020" bevat alle regels waar elke ingeschreven student voor dit OPO zich aan moet houden.
De mogelijke sancties die van toepassing zijn bij het niet naleven van de regels zijn in de infobundel terug te vinden.

Voor dit opleidingsonderdeel zijn er geen deeloverdrachten.

De tweede examenkans voor het opleidingsonderdeel "Voeding bij diabetes" bestaat uit een mondeling examen dat afgenomen wordt door een panel van een endocrinoloog, een verpleegkundige-diabeteseducator en een diëtist(e).
 

De infobundel "PG Diabeteseducator 2019-2020" bevat alle regels waar elke ingeschreven student voor dit OPO zich aan moet houden.
De mogelijke sancties die van toepassing zijn bij het niet naleven van de regels zijn in de infobundel terug te vinden.